Greta, Gaza & Klimatet

The following post is in Swedish. For an English version, click here.

Utrikesbyråns senaste avsnitt om Greta Thunberg är kanske lågvattenmärket i en lång rad dåliga opinionsprogram på SVT om politik den senaste tiden. Avsnittet handlar om huruvida Gretas uttalade stöd för Gaza skadar klimatrörelsen. Alla tre panelmedlemmar är överens om att så är fallet.

Förutom det märkliga beslut att ha en panel bestående av medlemmar som alla tycker samma sak så är resonemangen de lägger fram mycket mer skadliga för klimatrörelsen än Gretas stöd för en befolkning som lever i ett ofattbart lidande.

För det första så får panelen det att verka som att klimatfrågan och kriget i Gaza är två helt obesläktade frågor som inte har med varandra att göra. Det är fel. Ockupation av landytor och stöld av naturresurser är en klimatfråga. Krigsföring har enorma klimatavtryck. Men viktigast av allt, den imperialistiska nyliberala kapitalismens världsordning är själva grundorsaken till klimatkatastrofen. Det är en cancer som attackerar sin egen kropp.

Västvärldens media älskar att behandla klimatfrågan som ett politiskt särintresse. Precis som de gör folkmordet i Gaza till en politisk åsikt. En av flera olika möjliga politiska ställningstaganden. Men klimatet är INTE en blockpolitisk fråga, och att behandla det som om det vore det kommer leda till vår undergång. Något som befolkningen i Gaza redan nu får erfara.

Man kan ha olika uppfattning om politiska idéer och hur vi bör organisera vårt samhälle. Men ”klimatet” och ”naturen” är inte samhällskonstruktioner eller politiska fenomen. Det är inte heller samma sak som naturresurserna vi skördar för att bygga detta samhälle. Inte heller är det synonymt med områdena utanför städerna där vi kan chilla i skogen eller skaffa en sommarstuga. Naturen är inte något ”där ute” i kontrast till oss som är ”här inne” — naturen, klimatet, miljön, är tre begrepp som alla syftar på den biologiska världen. Det levande. Själva fundamentet varpå vår existens vilar. Alternativet är död. Liv och död är verkligt.

Utanför diskurs och teoretiskt tänkande finns den verklighet som är oberoende av våra åsikter om den. Därför blir programmet ännu mer löjligt när de efter sin roast av Greta också slår fast att det är fel tillvägagångssätt av Återställ Våtmarker att blockera vägar och genomföra andra ordningsstörande aktioner. ”Det hjälper inte klimatet att folk kommer för sent till jobbet” — Jaså? Försök jobba i det tomma vakuum som är en död planet.